1998-2021

1998-2021 23 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ..



Το θαλάσσιο οικοσύστημα κινδυνεύει.

Πολλές φορές βλέποντας μια περιβαλλοντική καταστροφή προβληματιζόμαστε ,κλαίμε πάνω στο χυμένο γάλα, προσπαθούμε να την περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο και σε λίγο την ξεχνάμε επανερχόμενοι στα ίδια.
Τι γίνεται όμως όταν βλέπουμε κάτι που οδηγεί σε μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον; Συνήθως το αφήνουμε για αργότερα, καθώς εκείνη την στιγμή δεν θέλουμε να επωμιστούμε το κόστος της πρόληψης και ¨έχει ο Θεός¨.
Η θάλασσα μας συνεχώς ρυπαίνεται . Η υπεραλίευση δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα που οδηγούν σε αδιέξοδα ή σε σπασμωδικά μέτρα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Θίγω ένα θέμα που καθημερινά επιβαρύνει το θαλάσσιο περιβάλλον και ουσιαστικά η πολιτεία αδιαφορεί για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Πρόκειται για την ¨παραδοσιακή¨ αλιεία των γρι-γρι. Στην σύγχρονη αλιεία οι παλιές λάμπες με τους λαμπαδόρους και το κλασικό σχοινί αγκυροβολίας τους αντικαταστάθηκε από ¨ρομπότ¨ με φωτισμό led και μεγάλους ηλεκτρικούς συσσωρευτές σπάγκο nylon για σχοινί και τσουβάλι με άμμο για άγκυρα. Για κάθε μία ¨καλάδα ¨ εκατοντάδες μέτρα πλαστικού σπάγκου και αντίστοιχα τσουβάλια εγκαταλείπονται στην περιοχή αλιείας ως ευκολότερη λύση.
Με μέτριους υπολογισμούς για την περιοχή του Β.Δ Αιγαίου που βρήκαμε κάποια στοιχεία για 50 περίπου αλιευτικά σκάφη που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κατά τους μήνες Μάιος μέχρι Σεπτέμβριος έχουμε : 50 σκάφη Χ 6 μήνες Χ 20 εργάσιμες μέρες Χ 5 καλάδες ανά έξοδο Χ 5 ρομπότ ανά σκάφος = 150 000 πλαστικά τσουβάλια με άμμο. Και για μέσο βάθος 60 μέτρων 150000 Χ 60 =9 000 000 μέτρα πλαστικός σπάγκος εγκαταλείπονται στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Β.Δ Αιγαίου κάθε χρόνο. Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: